pátek 20. dubna 2012

Jak si zjednodušit život

Včera jsem objevila začínající blog Martiny M. a moc mě nadchnul její první článek, jehož název jsem zvolila i já do tohoto příspěvku. Dost věcí mám s Marťou podobných a to mě moc těší. Ale co mě těší nejvíc, je to, že konečně jsme objevila nějakou ženskou, která píše o minimalizmu. Doteď jsem pročítala o tomto tématu blogy jen od samých chlapů. Nic proti nim, ale už jsem si říkala, že se o to snad zajímají jen samí chlapi.
Pro ty, co neví, co to vůbec znamená minimalizmus, malé vysvětlení: Jedná se o způsob přístupu k životu, kdy zvažujeme, co je nezbytně nutné k přežití a taky bez čeho by se dalo obejít. Zjednodušeno řečeno také jako méně věcí, méně starostí.

Červené dny a kosmetika
Z ženského pohledu je u mě stejné jako u Martiny při ženských dnech použití menstruačního kalíšku. Není měsíce, kdy bych nejásala nad tímto objevem. Už ho mám asi 3 roky a co jsem za tu dobu ušetřila financí, které by jinak padly na nákup tamponů a vložek si ani nedokážu už spočítat. A taky je méně odpadu, žádný odporný zápach (ten nezpůsobovala rozkládající se krev, ale chemikálie obsažené v tamponech a vložkách) a hlavně já se cítím daleko lépe. Dokonce se na své dny moc těším. Takže se jedná o minimalizmus jako vyšitý ;o)
Ohledně kosmetiky jsem také skvělá minimalistka - malovat a líčit se neumím, takže nákup nějaké kosmetiky by u mě byl naprosto zbytečný. Stačí obyčejný krém (např. Nivea), voňavé tělové mléko, šampón, mýdlo a na holení mi vystačí na dlouho jednorázový holicí strojek. Není třeba více investovat do další chemie. A také jsem velký odpůrce barvení vlasů. Za prvé je to finančně náročné, protože to rychle odrůstá a musí se dobarvovat a za druhé si myslím, že přirozená barva je ta nejhezčí. Příroda prostě ví, co nám ženským nejvíce sluší a není třeba to měnit. Ohledně deodorantů po ekologičtějším kousku pátrám. Díky Martině budu ale ode dneška testovat kamenec z DM. Už jsem o něm slyšela dříve, ale nějak jsem pozapomněla. Takže, Marťo, moc díky za připomenutí.

Minimalizmus na cestách
Marťa ve svém blogu ještě zmiňovala minimalizmus na cestách. Tak tak daleko jako oni ještě nejsme, abychom jezdili s malým batůžkem na delší dovolené. Ale několikrát jsme to už pojali trošku jinak. Využili jsme výletu právě k provětrání šatníku, kdy jsem s sebou vzali méně oblíbené kousky (například větší a vytahanější trička jako noční košile, horší ponožky...) a ty jsme následně tam i nechali. Takže nazpět bylo hodně místa v taškách na případné suvenýry a dary z cest.
Jinak se u nás minimalizmus projevuje tak, že pokud to jde, tak do města i jinam jezdíme na kolách. Nakupujeme opravdu jen to nejnutnější (kdo by taky vozil třeba celé balíky vod na nosiči ;o), ale i tak raději na nákup využíváme místní menší obchůdek, kde člověk nemá tak moc na výběr a tudíž zde ani nestráví tolik času hledáním a vybíráním věcí. A hlavně nenakoupí tolik kravin. K tomuto nedochází i díky tomu, že doma na nástěnce si vedu seznam toho, co mi schází v kuchyni a v obchodě se toho většinou i opravdu držím. Je to skvělá pomůcka, jak nic nezapomenout a též to urychluje celý nákup. A ještě ohledně vody - není třeba kupovat balenou, když z kohoutku teče pitná. Komu vadí chlór, ten ať si do ní přidá šťávu z citronu a nebo bylinky (mátu, meduňku...). Fantazii se meze nekladou. A v restauraci uplatňuji stejný systém. Zatím mne nikde neodmítli, když si objednávám "točenou vodu z vodovodu" ;o)

A co Vy? Jste také v něčem minimalisté?

1 komentář:

  1. Teda ten menstruační kalíšek mi vrtá hlavou. Asi ho vyzkouším...Jinak myslím, že jsem minimalista hlavně v tom, že se snažím obklopovat se pouze věcmi, které mi stojí za to. Něco mi přináší, jsou cenné, nejsou to jen krámy, co zahlcují prostor. Ale určitě mám co zlepšovat :-)

    OdpovědětVymazat